Uitzendbureau starten

Een uitzendbureau starten is een ideaal voor veel uitzendprofessionals. Ondanks dat veel collega’s graag in de branche werken, beginnen ambitieuze werknemers na enkele jaren bij een gevestigd uitzendbureau te hebben gewerkt, vaak te verlangen naar meer (1) uitdaging, (2) afwisseling en (3) vrijheid in hun werk. Het opzetten van een eigen uitzendbureau blijkt voor velen die de overstap wagen, achteraf dan ook eindelijk gehoor te geven aan die wensen. Toch hikken veel 'ondernemers-to-be’ aan tegen het organiseren van hun eigen uitzendbureau. Want hoe regel je de verloning? Wat zijn de benodigde opstartkosten? En wat heb ik nog meer nodig om mijn eigen uitzendbureau te openen? Met andere woorden: kun je zomaar een uitzendbureau beginnen?

 

Het korte antwoord: Ja en een eigen uitzendbureau starten kán veel laagdrempeliger dan vaak gedacht wordt.

Waarom zelfstandig ondernemen met ons?

Of je nu bekend bent met de uitzendwereld of niet, er zijn veel zaken die geregeld moeten worden bij het starten van je eigen uitzendbureau. Gelukkig zijn wij van de Flexibility Groep er om je stap voor stap op weg te helpen. 15 jaar aan opgebouwde ervaring en ruim 60 succesvolle vestigingen later, durven wij te stellen dat de route naar succesvol ondernemerschap voor ons nog weinig verrassingen kent. Ben jij klaar om deze weg (samen met ons) in te slaan? Bij de Flexibility Groep werk je zelfstandig, maar nóóit alleen. We zetten iedere stap graag samen. 

Of je nu bekend bent met de uitzendwereld of niet, er zijn veel zaken die geregeld moeten worden bij het starten van je eigen uitzendbureau. Gelukkig zijn wij van de Flexibility Groep er om je stap voor stap op weg te helpen. 15 jaar aan opgebouwde ervaring en ruim 60 succesvolle vestigingen later, durven wij te stellen dat de route naar succesvol ondernemerschap voor ons nog weinig verrassingen kent. Ben jij klaar om deze weg (samen met ons) in te slaan? Bij de Flexibility Groep werk je zelfstandig, maar nóóit alleen. We zetten iedere stap graag samen. 

Een van de belangrijkste facetten waar je bij het starten van een eigen uitzendbureau kennis van moet hebben zijn de wet- en regelgeving, bedrijfsprocessen en -systemen. Deze facetten vormen de basis van je uitzendonderneming en dien je dus goed 'ingeregeld' te hebben om een legitiem uitzendbureau te kunnen runnen. Heb je bovengenoemde zaken niet goed voor elkaar, dan kun je daar door toeziende instanties zoals bijvoorbeeld de SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) en de belastingdienst, flink voor beboet worden. 

 

Om dergelijke risico’s te voorkomen zijn de belangrijkste ‘to-do’s’ om een uitzendbureau te kunnen starten onder te verdelen in een stappenplan bestaande uit zeven hoofdonderwerpen:

 

 1. Inschrijving KVK en belastingdienst
 2. Voldoende startkapitaal om je kandidaten te verlonen
 3. Aansluiten bij bij StiPP en evt. andere brancheorganisaties (t.b.v. pensioenregeling van kandidaten)
 4. Aansluiten bij brancheorganisaties ABU en/of NBBU
 5. Samenwerking met een gecertificeerde arbodienst
 6. Opstellen van gedegen arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid
 7. Legitieme arbeidscontracten en samenwerkingsovereenkomsten voor opdrachtgevers volgens de meest recente (CAO) wet- en regelgeving

 

Niet vereist maar wel sterk geadviseerd:

 1. Systeem t.b.v. salarisadministratie, debiteuren- en contractenbeheer
 2. Systeem t.b.v. loonadministratie, urenregistratie, facturatie en planning
 3. Het afsluiten van een ziekte-/ verzuimverzekering om financiële risico’s van zieke kandidaten te beperken
 4. Jobboard diensten t.b.v. delen vacatures en benaderen kandidaten
 5. Behalen van certificeringen en keurmerken

 

Als je met bovenstaande rekeninghoudt en alles goed hebt ingeregeld, heb je dus een stevige en legitieme basis voor je eigen uitzendbureau. Het lijkt wellicht een vrij lange lijst om als ‘eenpitter’ verantwoording en zorg voor te dragen, maar niets is minder waar. Zo kunnen onze zelfstandige uitzendprofessionals altijd rekenen op de ondersteuning van ons als de Flexibility Groep.

Een franchiseconstructie kan om verschillende redenen een uitkomst bieden voor zelfstandige uitzendbureaus. Of je nu een beginnende of doorgewinterde uitzendprofessional bent, het franchiseconcept past bij jou als jij: 

 

 • Ambitieus bent en graag zelfstandig werkt, maar liever niet overal alleen voor staat 
 • Tegen een lage investering je eigen uitzendbureau wilt beginnen.
 • De werkzaamheden m.b.t. recruitment en uitzenden ontzettend leuk vindt, maar de administratie ervan niet.
 • Je gewoon wilt richten op de acquisitie en recruitment en geen tijd of zin hebt om je met de backoffice bezig te houden.
 • Graag zelfstandig werkt, maar je ook graag zou willen sparren en/of de samenwerking aangaan met mede uitzendondernemers. 
 • Graag een eigen uitzendbureau zou willen beginnen, maar geen idee hebt hoe je dit legitiem moet inrichten.
 • Heel goed bent in het ‘uitzendvak’ maar op het gebied van ondernemerschap, bedrijfsvoering, marketing, juridische kennis en/of (financiële) administratie, wel wat hulp kunt gebruiken 
 • Je graag zo goed mogelijk verzekert tegen het financiële risico van een jonge uitzendonderneming. 

 

Als jij een (beginnende of doorgewinterde) uitzendprofessional bent en één of meerdere van bovengenoemde situaties op jou van toepassing is, zit je bij een franchiseconstructie écht op je plek. Bij welke franchiseformule binnen de uitzendbranche je wilt aansluiten is echter een volledig persoonlijke en vaak gevoelsmatige kwestie. Je gaat per slot van rekening een belangrijke samenwerkingsovereenkomst met hen aan. Daarom zorgen wij altijd voor een uitgebreid proces aan kennismakingsgesprekken. Wij gaan graag het gesprek met jou aan! 

De eerste kennismaking

De eerste kennismaking gaat vaak via e-mail of telefonisch. Hierdoor kun je een afspraak plannen met mij (Menno) of neem ik contact met jou op als je een aanvraag voor een terugbelverzoek achterlaat. Tijdens een kort gesprek van 15 tot 20 minuten, wil ik graag meer te weten komen over jou. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar jouw werkervaring (in de uitzendbranche), jouw interesse in Flexibility Groep en het belangrijkste, naar jouw ondernemersambitie. Hopelijk spreken we elkaar snel! 

menno.kop@hetuitzendbureau.nl
+31 (0)6 820 660 39

Plan hier je kennismaking

Plan een gratis kennismaking in

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.